Motion - 2024 / 26

M26. POLICY FÖR ERSÄTTNING TILL VD OCH LEDNINGS- GRUPP INOM FÖRENINGEN

Kategori
Demokrati
Motion
BAKGRUND

Vid senaste föreningsstämman restes en fråga kring VDs lön. Frågan och svaret upplevdes nog av flera som besvärlig, vilket inte är bra. Vi behöver transparens kring ersättningar.

Föreningens historik i dessa frågor är inte bra. Eller rättare sagt helt förkastlig tidigare styrelseordföranden lnes Uusmann tecknade ett pensionsavtal till förre VDn Göran Lindblå som totalt kostade OK Ekonomisk Förening (medlemmarna) 64 miljoner kronor.

”– Jag tycker inte att det är ett särskilt dyrt pensionsavtal. Jag får också mycket pengar när jag går i pension. Det är klart att vi alla får en större klumpsumma ju längre vi lever. Och jag tycker inte att vi ska ha en vd som ska bli fattigpensionär, säger lnes Uusmann” (SVT, 29 maj 2015)

Miljonpension till OK:s tidigare vd Göran Lindblå

 

regioners

 

Denna allvarliga fadäs behöver vi ta lärdom av. Föreningens syfte är bl a att skapa ekonomisk medlemsnytta. Och i dessa mycket svåra ekonomiska tider som vi befinner oss i, är det väldigt viktigt att se över alla kostnader och där också löner och ersättningar hos VD och ledande befattningshavare. DET sänder signaler om vår trovärdighet som förening och att vi skapar verklig medlemsnytta ute hos medlemmarna genom våra

arbete.

 

 

https://www.svt.se/nyheter/miljonpension-till-ok-s-tidigare-vd

9 000 medlemmar lämnade föreningen i protest Medlemmarna flyr OK efter avslöjandet Medlemmarna flyr OK efter avslöjandet l SVT Nyheter

 

 

 

 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/medlemmarna-flyr-ok-efter-avslojandet

 

 

UTDRAG UR KODEN Svensk kod för styrning av kooperativa och ömsesidiga företag (2021–2022)

Företaget ska ha övergripande riktlinjer för ersättningar och villkor till ledande befattningshavare (VD och ledningsgrupp). Riktlinjerna ska tydligt ange hur ersättningar och villkor för vd och ledande befattningshavare fastställs. Styrelsen ska inrätta ett ersättningsutskott eller själv fullgöra uppgiften. Principer om ersättningar till ledande befattningshavare ska beslutas av stämman. Företagets revisorer ska granska hur principerna har tillämpats och lämna ett skriftligt yttrande till stämman.

 

 

 

 

 

https://svenskkooperation.se/wp-content/uploads/2020/03/svensk-kod-for-…- kooperativa-och-omsesidiga-foretag-2019.pdf

(svenskkooperation se)

 

FRÅGESTÄLLNINGAR

Är det inte så att det redan finns antagna dokument – som koden – vilket bör reglera hur man hanterar ersättning till VD och ledning på ett öppet sätt?

Varför har inte styrelsens (Ersättningsutskottets) arbete, med att ta fram HUR lönebildningen beretts för VD och ledande befattningshavare, granskats såsom både Arbetsordning för Föreningsgranskare samt Koden föreskriver?

Hur hänger detta ihop med medlemmarnas ekonomiska nytta?

KODERNA FORMAR VÅRT OCH STYRELSENS ARBETE FÖR MEDLEMSNYTTA

UTDRAG UR Dåvarande koden för OK Ekonomisk Förening (2016–2017)

Ersättning till föreningsledningen Styrelsen ansvarar för att föreningen har en formaliserad och för samtliga ledamöter transparent process för att fastställa principer för ersättning och andra anställningsvillkor för föreningsledningen samt besluta om verkställande direktörens ersättning och övriga anställningsvillkor.

Styrelsen ska ordinarie föreningsstämma presentera förslag till principer för ersättning och andra anställningsvillkor inom OK för godkännande av stämman. Förslaget ska återfinnas föreningens hemsida i anslutning till att kallelsen till stämman utfärdas.

Principerna ska omfatta

- förhållandet mellan fast och rörlig ersättning samt sambandet mellan prestation och ersättning

-huvudsakliga villkor för bonus- och incitamentsprogram,

-huvudsakliga villkor för icke-monetära förmåner, pension, uppsägning och avgångs- vederlag

-vilken krets av befattningshavare som omfattas.

I förslaget ska anges om de föreslagna principerna awiker väsentligt från tidigare av stämman godkända principer samt hur frågor om ersättning till förenings/edningen bereds och beslutas av styrelsen.

 

HÄR SAKNAS ALLTSÅ: ”samt hur frågor om ersättning till föreningsledningen bereds och beslutas av styrelsen” som fanns i den tidigare OK-koden (2016–2017) för föreningen.

 

 

VÄGLEDNING FÖR ROLLEN SOM GRANSKARE UR ETT MEDLEMSPERSPEKTIV

Vägledning kopplad till Svensk kod för styrning av kooperativa och ömsesidiga företag Punkt 3.2 Granskning av ersättningar till ledande befattningshavare (sid 17)

https://svenskkooperation.se/wp-content/uploads/2020/02/vagledning-om-r…- granskare-ur-ett-medlemsperspektiv-svensk-kooperation-2020.pdf

<svenskkooperation.sel

Frågor som tas upp i detta dokument Hur fastställs att en ersättning är ”marknads- mässig”,”konkurrenskraftig?

 

 

SAMMANFATTNING

Inledningsvis så är det något som är påtagligt fel när vare sig våra Föreningsgranskare eller valda revisorer (KPMG) anser sig vara ansvariga för att göra en granskning av hur styrelsen bereder och ta fram lönebildningen för VD och ledande befattningshavare i föreningen.

Ett ”grunddokument” för Ersättningsutskottets lönebildningsarbete bör finnas och innehålla minst nedan punkter som också ska deklareras i en granskningsrapport vid föreningsstämman.

Hur många VD har jämförts i denna beredning av löner för VD och ledningsgrupp?

Vilken operativt ansvar har dessa och hur många anställda har dessa ekonomiska föreningar?

Har andra företagsformer, ex har AB funnits med i beredningen ti/1 lönebildningen? Vad räknas in i termen ”antal anställda” som leds av en VD/koncernchef.

Hur ser det ekonomiska läget ut i omvärlden?

Vidare så måste policyn alltid vara att sätta den ekonomiska medlemsnyttan först. Då behövs ekonomiska resurser ut till regionerna för att skapa än mer medlemsnytta och bygga varumärket för framtiden.

 

Väsentligt är att inte prata om ekonomisk medlemsnytta och samtidigt vara snudd på löneledande i en medlemsägd organisation. Det rimmar illa och sänder felaktiga signaler till kommande medlemmar. Därför bör det från och med nu och tills vidare finnas ett lönetak för samtliga VD och ledande befattningshavare inom föreningen/koncernen.

FÖRSLAG TILL BESLUT:

Att styrelsen/ersättningsutskottet snarast redovisar det arbete som genomgåtts för att bereda lönebildningen för VD och ledande befattningshavare inom föreningen, genom ett ”grunddokument” som ovan. Se rubrik 4 ovan och ”Hur fastställs att en ersättning är ”marknadsmässig’’, ”konkurrenskraftig?”

Att VD och ledande befattningshavare inom OK Ekonomisk Förening (Moderföreningen) ges ett årligt individuellt lönetak på maximalt 3 000 000 kr, med därtill en årlig indexering. Ändringen skall genomföras senast till årsskiftet 2024.

Stockholm den 29 februari 2024

Motionen inlämnad av Magnus Bergström, Region 11, Medlemsnr. 2 271 361

Olle Sjögren, Region 14, Medlemsnr. 01190857

Leopold Malmkvist, Region 14

 

 

 

Styrelsens utlåtande

Motionärerna vill ha en ökad transparens kring policyn för ersättnings till vd och ledande befattningshavare i föreningen. Föreningsstämman har i enlighet med Svensk kod för styrning av kooperativa och ömsesidiga företag att fastställa principer för ersättning och andra anställningsvillkor för OK-koncernen. Det är ägarombuden som fastställer dessa principer som sedan tillämpas, vilket är det som efterfrågas av motionärerna. Regel- efterlevnaden kontrolleras av både de auktoriserade revisorerna samt de förtroendevalda revisorerna tillika föreningsgranskarna.

Föreningsstämman fastställer de principer för ersättning och andra anställningsvillkor som ska gälla för bland annat OK:s vd. På den ordinarie stämman förra året fastställdes följande principer (oförändrade från tidigare stämmor):

”Förslag till principer för ersättning och andra anställningsvillkor för OK-koncernen

Avtal om ersättning och andra anställningsvillkor för OK:s verkställande direktör och koncernledning ska vara i överensstämmande med följande principer. Principerna är också styrande för samtliga dotterbolags ledningsgrupper och är normerande för övriga chefer i koncernen.

LÖNESÄTTNING

Lönesättningen ska vara konkurrenskraftig och medverka till att verksamheten bedrivs effektivt och rationellt men koncernen ska inte vara löneledande i branschen eller i sin storleksklass. Lönespridning bland cheferna inom OK ska återspegla befattning, ansvar, kompetens, prestation och erfarenhet. Lönebildningen ska vara differentierad, individuell och stämma väl överens med OK:s och respektive verksamhets övergripande mål.

Huvudprincipen är fast ersättning vilket gäller för vd, koncernstaben samt övriga ledande befattningshavare i OK. I syfte att stimulera till ökad prestation kring en affärsidé/affärs- mål ges från tid till annan möjlighet för rörelsedrivande verksamheter med lönsamhets- ansvar, inom OK-koncernen, att utge resultatbaserad lön i begränsad omfattning. Beslut om införande samt kriterier för resultatbaserad lön fattas av respektive bolagsstyrelse.

Rörliga ersättningar ska vara kopplade till förutbestämda och mätbara kriterier, 

utformade med att främja OK:s långsiktiga värdeskapande. För rörliga ersättningar som utgår kontant ska gränser för det maximala utfallet fastställas.

PENSION

För vd eller jämförbara befattningar gäller att tjänstepension som huvudregel ska vara premiebaserad och endast grundas på den fasta lönen exklusive förmåner, med en maximal avsättning på 35 procent av avtalad lön. Pensionsåtagandet ska omfatta ålders-, familje- och sjukpension. Som alternativ till huvudregeln kan OK:s styrelse besluta att rekryterad befattningshavare kan erhålla pensionsförmån i enlighet med vad som gällde i dennes tidigare befattning. Hänsyn ska tas till ålder och beräknad intjänande tid samt i rimlig omfattning till vad som utgör marknadsmässig premie. Premier för pension som bestäms idag i nytecknade avtal med anställda på motsvarande nivå i kooperativa företag ska särskilt beaktas. För övriga chefstjänstemän gäller att den enskilde chefen till- försäkras förutom lagfästa försäkrings- och pensionsförmåner, vid varje tidpunkt mellan Fremia och PTK, avtalsfästa pensions- och försäkringsförmåner. Pensionsåldern är från 65 år och underlag för pensionen är pensionsgrundande lön enligt KTP-planen upp till 30 basbelopp.”

Vd:s villkor ska således vara marknadsmässiga men inte marknadsledande.

Styrelsen har inom sig utsett ett ersättningsutskott som enligt styrelsens arbetsordning bland annat ska ”enligt av stämman fastställda principer för ersättning och andra anställningsvillkor för koncernen, föreslå ersättning och andra anställningsvillkor för vd”.

Ersättningsutskottet har berett styrelsens beslut om vd:s lön genom att bland annat inhämta relevant lönestatistik från branschen och från organisationen Svensk kooperation. Den fakta som sålunda inhämtats bekräftar att OK:s vd:s lön är ”marknads- mässig men inte marknadsledande”.

Motionärernas yrkande om att sätta ett maxtak för individuell ersättning strider således mot de ”principer för ersättning och andra anställningsvillkor för OK-koncernen”, som föreningsstämman har fastställt.

Styrelsen föreslår föreningsstämman

Att        avslå motionen

 

Stämmans beslut

Föreningsstämman beslutade

Att avslå motionen