Motion - 2020 / 15

M15: Är genomförandet av OK:s nya strategi i linje med den kooperativa andan?

Kategori
Demokrati
Motion

Den kooperativa filosofin vilar på de “sju gyllene principerna”. De är OK själva DNA och efter dem ska verksamheten fungera. De finns i lite olika tappning i olika bolag men har samma grundbudskap. På ok.se beskrivs princip nr 2 “Demokrati” så här: ”Kooperativ styrs av aktiva medlemmar, inte av passiva ägare. De förtroendevalda är ansvariga inför medlemmarna. Alla medlemmar har lika rösträtt.
Principen är enkel och demokratisk. En medlem, en röst. På hsb.se beskrivs samma regel enligt följande: Kooperativa föreningar är demo-kratiska organisationer som styrs av medlemmarna, vilka aktivt deltar i fastställande av mål och riktlinjer och i beslutsfattande.
Förtroendevalda män och kvinnor är ansvariga inför medlemmarna. Medlemmarna i primärkooperativ har lika rösträtt (en medlem, en röst). Kooperativa föreningar på andra nivåer organiseras också på ett demokratiskt sätt.
På 2019 års dialogträff fick vi i inbjudan reda på att OK:s nya strategi skulle presenteras och att vi skulle ha en workshop kring denna. (Att vi dessutom skulle ändra något så grundläggande som affärsidén nämn-des inte. Ej heller nämndes att OK:s syfte skulle avhandlas) I inbjudan fanns inget material med vilket vi kunde förbereda oss.
Presentation gjordes på powerpoints (sid 32-41 i sammanställningen fr dialogträffen) vilken följdes av en workshop där vi delats in i grupper. Till vår hjälp hade vi papper och penna och 30 minuters diskussion. Vår moderator var själv inte insatt i strategin. Följaktligen var det svårt för oss att ha några välgrundade synpunkter på det vi nyss hade hört. I sammanställningen fanns en sida som beskrev “före och efter” workshopen. På 30 minuter hade vi ändrat vision och affärsidé på OK ekonomisk förening samt nytt syfte.
Som ägarombud företräder vi medlemmarna som äger OK ekonomisk förening. På dialogträffen förvandlades vi till passiva ägare utan chans att ha välgrundade synpunkter i vare sig mål eller riktlinjer, än mindre affärsidé och syfte. Vi styrde inte, vi blev styrda.
I motionen yrkas att stämman beslutar:
Att en referensgrupp bestående av förtroendevalda och lämpliga medlemmar ur styrelse/ledning upprättas för att säkerställa en process som uppfyller princip nr 2 i de sju gyllene principerna för beslutsfattandet i avgörande frågor.
Att den nya strategin bromsas tills dess att ett adekvat förank-ringsarbete har utarbetats och genomförts så att de förtroende- valda kan delta i att fatta ett välgrundat och välinformerat beslut. Att det utarbetas en policy som gör att samma förfarande inte kan upprepas i viktiga frågor och att den policyn ska godkännas på en föreningsstämma.
Att de som är ansvariga för strategiarbetet så här långt, visar var i litteraturen man anser det vara rätt att i efterhand ändra 
(“uppdaterar” i presentationen s. 40) ett företags vision, affärsidé och kärnvärden efter en ny strategi.

Peter Ankréus 04 527 310, Ylva Hedman 5 00 5805, 
Jonas Larsson , 2167992, Liridona Sopjani, Mats Heinerud 615123, Lennart Pöppel, 00720569, Martin Prieto Beaulieu

Styrelsens utlåtande

U15: Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
Att styrelsen har haft att arbeta fram en ny strategi för att möta de utmaningar framtiden har att erbjuda har varit känt länge. Åtskilliga stämmor har uttryckt förväntan på att styrelsen och dess stab mer aktivt arbetar med detta. Samtidigt som det sker förändringar så är mycket sig likt. Det sker en successiv förändring, sannolikt i än accele-rerande tempo. Det har inte funnits några krav på att OK ekonomisk förening ska upphöra att vara vad vi känner föreningen som. Istället har det handlat om att anpassa sig och driva på för förändring, genom att fortsätta skapa medlemsnytta och vara relevanta i en ny tid. 
Det är styrelsens uppdrag att bedriva ett sådant arbete. Det är bland annat det vi har en styrelse till. Styrelsen har metodiskt genomlyst vår förening, försökt blicka framåt och samtidigt säkerställa att vi inte vare sig kan eller vill kasta ut det vi varit utan förvalta och utveckla det vidare. 
Styrelsen valde att lyfta strategin så långt som den då kommit i sam-band med dialogträffen. Då kom många bra synpunkter och inspel in från de grupper som diskuterade, som styrelsen sedan tagit till sig för att inarbeta i strategin. Utvärderingen i enkäten efter dialogträffen visar också att detta var mycket uppskattat. 
Det går säkerligen att göra på olika sätt. Men eftersom det är inte en sväng i 180 grader vi pratar om, inte en omgörning av vår förening i grunden, utan en förstärkning och förtydligande av de värden som så många gånger diskuterats inte minst på stämmorna och dialogträffar-na. Därför anser styrelsen att detta är en rimlig process i relation till resurser och omfattning av förändring. 
I en tid av snabba förändringar, är det inte finanskriser eller klimat-omställning så är det virus med efterföljande ekonomiska konsekven-ser, så kommer strategier högst sannolikt att behöva revideras oftare än förr. Det är viktigt att styrelsen både kan känna att den har manda-tet och får mandatet att vara någorlunda snabbfotade i denna förän-derliga värld. Återigen är det bland annat detta som föreningen ska ha en styrelse till. Och forum för dialog och inhämtande av synpunkter och inspel har vi, som vi vid varje tillfälle kan använda oss av. 
Den dag OK ekonomisk förening beslutar att göra en fundamental för-ändring av sina mål och syften måste processen se helt annorlunda ut.


Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
Att avslå motionen

Stämmans beslut

Föreningsstämman beslutade 


att avslå motion M15. 

79 röstberättigade röstade ja, 13 röstade nej, 1 röstade avstår och 15 röstade inte.