Motion - 2020 / 9

M9: Ökat självbestämmande i OK-råden tillika ägarombuden gällande medlemsaktiviteterna

Kategori
Demokrati
Motion

Förra året fick ett OK-råd avslag på en i vårt tycke utmärkt medlemsaktivitet: Deltagande i en backluckeloppis. I vår region är bakluckeloppis välbesökta evenemang som blir allt mer populära i takt med folks miljömedvetenhet och vilja att hitta mer ansvarsfulla konsumtions- beteenden. Med andra ord helt i linje med OK:s varumärke.
Avslaget var exempel på hinder för medlemmarna att på eget initiativ genomföra aktiviteter och i strid med den parlamentariska ordningen som ett kooperativt företag ska präglas av. Säger vi att medlemmarna i OK kan påverka så ska det vara mer möjligt än vad det verkar nu? Vilken roll och status ska ägarombuden och övriga i OK-råden ha? Ska vi behöva tänka på vad styrelse och kansliet vill se och när - eller ska det varje OK-råd med sin lokalkännedom pröva att göra insatser som ger mest pang för pengarna och flera nya medlemmar? I fallet med bakluckeloppisen, blev det då någon medlemsaktivitet alls? Inte sällan är det lätt att känna att det “bestäms över huvudet” på oss i förtroende-valda i OK-råden.
En annan filosofi kan vara att i ett kooperativt företag är det mångfalden som är styrkan. Ägarombuden har medlemmarnas förtroende. Nu är det dags att sätta ner foten och bestämma att vi har det mot styrelse och kansli. Om inte får fler käppar sätts i hjulet kommer vi se mer kreativa och oväntade medlemsaktiviteter som ägarombud i andra OK-råd kan inspireras av. Bagageluckeloppis var en sådan. Dessutom, graden av självbestämmande hänger direkt ihop med möjligheten att entusiasmera och locka fler till att gå med i OK för att man vill göra skillnad.
I motionen yrkas att stämman beslutar:
Att en referensgrupp arbetar fram riktlinjer för vad en med-lemsaktivitet av “standardsnitt” får kosta. Den bör ligga i paritet för liknande aktiviteter som genomförs av exempelvis Coop.
Att varje OK-råd själva kan bestämma vilken typ av medlemsakti-vitet som ska genomföras. Kravet ska vara att aktiviteten i sig och i sitt budskap inte strider mot OK:s vision, affärsidé och kärnvärden. Att ett tjusigt vandringspris instiftas. På varje föreningsstämma alternativt dialogträff ska deltagarna rösta om vilken medlems- aktivitet som var mest inspirerande.

Peter Ankréus 04 527 310, Ylva Hedman, 
5 00 5805,  Liridona Sopjani , Jonas Larsson , 2167992, Conny Mörke, 4 862 489, Mats Heinerud , 615123, Martin Prieto Beaulieu

Styrelsens utlåtande

U7–10: Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
Motionerna 7-10 handlar alla om OK-rådens roll och uppgifter och innehåller olika förslag omkring detta och om regionmötena.
På föreningsstämman 2016 avhandlades och beslutades förslag från styrelsen baserade på en rapport angående dåvarande regionråds roll och uppgifter framtagna av en av styrelsen tillsatt arbetsgrupp. Dessa förslag avsåg att just stärka regionråden, och deras roll, som basen i OK:s parlamentariska struktur. Under åren därefter har styrelsen och led-ningen både beslutat om åtgärder och genomfört försöksverksamhet i linje med föreningsstämmans diskussion och de beslut man då fattade. Beträffande ekonomiska förutsättningar har förslag från styrelsen åter-förts till senare föreningsstämma för ytterligare beslut i sammanhang-et. Allt i avsikt att skapa både resurser och förtydliga rollen i 
enlighet med regionrådens uppdrag enligt stadgar och arbetsordning.
Ägarombudens och OK-rådens främsta uppgift är att säkerställa och förankra den verksamhet som OK ekonomisk förening bedriver, själv eller genom hel- eller delägda bolag, bland föreningens medlemmar. Perspektivet måste då mer vara utifrån och in än inifrån och ut. Det är också viktigt i sammanhanget att understryka att OK ekonomisk förening har en både lag- och stadgereglerad skyldighet till likabehandling av föreningens medlemmar vilket innebär att verksamheten måste ske på ett likvärdigt och sammanhållet sätt inom föreningens hela verksam-hetsområde.
Vi har nu, i stark samverkan med OKQ8, påbörjat ”medlemsresan” där vi jobbar med att tydliggöra medlemskapets värde, för att få nya och fler aktiva medlemmar och att stärka de förtroendevalda. Det är de viktiga uppgifterna. Det är också viktigt att göra detta på ett sätt som är anpassat för och ändamålsenligt i den kontext som dagens och framti-dens samhälle utgör. Att ytterligare stärka de förtroendevaldas roll och förutsättningar är såklart även en angelägen uppgift för OK:s styrelse, vd och för organisationen. Vi ser framför oss att styrelsen både bör och kommer att ta ytterligare initiativ i detta syfte, och då i kontinuerlig di-alog med de aktiva i OK-råden och genom tänkbara ytterligare försöks-verksamheter. I detta utgör såväl de intentioner som finns i motioner-na 7-10 som vid kommande diskussioner på regionernas årliga möte och dialogträffar en bra plattform.
Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
Att anse motionerna 7–10 besvarade

Stämmans beslut

Föreningsstämman beslutade 


att anse motion 9 besvarad. 

73 röstberättigade röstade ja, 17 röstade nej, 1 röstade avstår och 20 röstade inte.