Motion - 2024 / 18

M18. EN MAJORITET AV STÄMMANS LEDAMÖTER BÖR STYRA VALBEREDNINGSKOMMITTÉN

Kategori
Demokrati
Motion
BAKGRUND

I dagsläget besår valberedningskommitten av två av stämman utsedda ägarombud och två av föreningsstyrelsen utsedda styrelseledamöter. Traditionellt har en av föreningsstyrelsens representanter också varit sammankallande. Styrelsen har därmed haft väldigt stort inflytande att påverka hur valberedningen ska se ut som i sin tur ska föreslå en styrelse.

Styrelsens ledamöter besitter stor kunskap och kan bidra med mycket insikt till en valberedningskommitte och en valberednings interna arbete. Men för att säkerställa föreningens stämmans suveränitet och legitimitet bör vissa justeringar göras.

YRKANDE

att det i paragraf 8.8 i första stycket ändras till ”tre ägarombud”.

att i slutet första stycket läggs till. ”Föreningsstämman utser sammankallande”. att det i sista stycket efter sista meningen läggs till ”Föreningsstyrelsens ledamöter har förslagsrätt, närvarorätt och yttranderätt men inte rösträtt i valberedningskommitten”.

Eric Stark, Mölndal

Styrelsens utlåtande

 

Dessa tre motioner handlar om nominering till, och sammansättning av, olika organ inom OK.

I motion 17 yrkas att i stadgarna införa bestämmelse om att medlemmar har rätt att nominera till alla poster för förtroendevalda som finns i föreningen. I motion 18 föreslås ändrad sammansättning av valberedningskommittén, hur rollen som sammankallande tillsätts samt ledamöters olika mandat och befogenheter. I motion 19 yrkas att ägarombud ska kunna väljas att ingå i föreningens valberedning.

När det gäller möjligheten att nomineras till att ingå i olika organ gjordes för tre år sedan en förändring i stadgarna som innebär att förtroendevald i OK endast kan ingå i ett organ/ha ett uppdrag. Detta gjordes i syfte att tydliggöra och renodla uppdrag för så korrekt och ändamålsenlig styrning som möjligt av föreningens verksamhet. Det innebär också ett bättre tydliggörande av ansvar och befogenheter för medlem i sin roll som förtroendevald. Det är styrelsens uppfattning att det är en ordning som vi bör bibehålla. Mot bakgrund av detta anser styrelsen att det också fortsättningsvis bör vara så att man inte är valbar till ägarombud om man ingår i valberedning och vice versa.

Gällande sammansättning av valberedningskommittén handlar det i grunden om samma sak. Erfarenheter av tidigare gällande ordning, där styrelsen tog fram förslag till valberedning, gjorde att föreningsstämman för åtta år sedan beslutade att i stadgarna införa en bestämmelse om att en särskild valberedningskommitté ska bereda val av valberedning. Denna kommitté består av fyra ledamöter, två nominerade bland ägarombuden och valda på föreningsstämman samt två utsedda av styrelsen, som också utser sammankallande. Sedan nuvarande ordning infördes har valberedningskommittén arbetat på ett sätt som inneburit både öppenhet och samsyn.

Styrelsen anser således att det inte finns någon anledning att förändra nuvarande ordning.

Med ett antal års mellanrum har OK genom decennierna gjort mer grundläggande översyner av sin parlamentariska modell och verksamheterna inom den. Styrelsen har nu noterat dels att det var länge sedan en sådan mer genomgripande översyn gjordes och att mycket har hänt sedan dess, dels att det finns många synpunkter på den nuvarande modellen. Det sist nämnda visas bland annat i många av motionerna till föreningsstämmorna de senaste åren. Av denna anledning har styrelsen beslutat att tillsätta en parlamentarisk utredning. De föreslagna direktiven framgår av Parlamentarisk utredning. Av direktiven framgår att utredningen bland annat kommer att behandla det förslag motionären tar upp.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

att        avslå motion 17, 18 och 19

Stämmans beslut

Föreningsstämman beslutade

Att avslå motionen