Motion - 2024 / 14

M14. SÄKRA MEDLEMMARNAS TILLGÅNGAR OCH INTRESSEN I OK EKONOMISK FÖRENING

Kategori
Demokrati
Motion
BAKGRUND

OK behöver öka farten i vår klimatomställning. För det behöver OK använda alla tillgängliga resurser i vår organisation. Som unik medlemsorganisation där vi också är ägare bör ägarnas (vår) kompetens och tillgänglighet lyftas. Ägarna lägger kapital och intressen i. organisationen. Våra kunskaper skulle också kunna ingå i överenskommelse som berikar och ökar farten i omställningen.

Det gemensamma kansliet som nu finns i Stockholm har inte kapacitet att driva arbetet i alla delar av Sverige.

Kunskap, erfarenhet, behov och kontakter finns lokalt och regionalt och kan nyttjas mycket mer optimalt med en decentraliserad organisation. Fler aktiviteter, mer engagemang, mer inflytande lokalt och regionalt via nätverk, mer synlighet, mer status att medverka som ägarombud samt valberedare, kommer OK att hamna i framkant till Kooperationens år 2025 och nästa generations OK-verksamhet.

OK Ekonomisk förening ska bibehålla sin position som ledande organisation med ansvarstagande, hållbarhet och ekonomisk lönsamhet i fokus. För det behöver organisationen ta nya viktiga steg för mobilitetslösningar i samband med klimatanpassning.

FÖRSLAG

Organisationen bör decentraliseras genom att medel avsätts för regionerna att arbeta under de kooperativa riktlinjer och direktiv med självständighet att tillgodose 

medlemmarna/ägarna. Regionerna föreslås få 80 000 kr att själva besluta om och bedriva verksamhet. För de större regionerna föreslås dessutom 1O kr per ägare i regionen.

Det kommer att öka intresset för att bli ägarrepresentant i regionen och valberedare i regionen.

OK ekonomisk förenings ägare/medlemmar vill se att vår kompetens kommer till användning i demokratisk anda för att känna oss delaktiga, stolta, för att växa och sprida viktiga budskap om vår organisation.

Yrkar att Organisationen decentraliseras så att regionerna tilldelas ekonomiska förutsättningar och ansvar enligt ovan för att Regionerna själva ska kunna driva verksamhet och ekonomi till att utveckla OK lokalt och regionalt i funktionell, lönsam och efterfrågad verksamhet i klimatförändringarnas tid.

Olle Sjögren Medlem 01190857 / 0735 405110

Catharina Rehnfeldt 4227726 / 0703474165

Ylva Hedman 5005805 / 070 781 3119

Conny Mörke 4862489 / 0720-524 506

Styrelsens utlåtande

Styrelsen delar motionärernas inställning att OK behöver använda medlemmarnas och ägarombudens kompetens, tillgänglighet, kunskaper och kontakter i förändringsarbetet mot ett mer hållbart samhälle samt hållbar mobilitet och energi. Motionärerna yrkar på att det avdelas betydande ekonomiska medel jämfört med idag till OK-rådens förfogande.

Ägarombuden är valda av medlemmarna på grunderna av att de bland de delegater som nominerats anses vara just de som är de mest kompetenta företrädarna för medlemmarna och de främsta att utföra det arbete som ägarombudsrollen och OK-rådens uppdrag innebär.

I varje årsbudget för OK finns medel avsatta dels för ersättning till ägarombud och övriga förtroendevalda för deras insatser samt för att kompensera för förlorad arbetsinkomst, dels medel för att täcka kostnader för medlemsaktiviteter, medlemsmöten och liknande. De budgeterade medlen har såvitt känt ej utnyttjats fullt ut, det helt enkelt inte anordnats det beräknande, eller ens i stadgarna föreskrivna minsta, antalet regionala aktiviteter. Vissa regioner har ansökt om och erhållit medel för att ordna en eller flera aktiviteter, andra har inte ansökt om medel för att ordna någon aktivitet.

Inför varje aktivitet förs en dialog mellan OK-rådet och staben kring innehåll, kommunikation och kostnader. Under de senaste åren har alla medlemsaktiviteter erhållit medel för genomförandet i enlighet med ansökan och av styrelsen beslutad process.

Generellt finns således inget som hindrar aktiva och engagerade OK-råd att ansöka om och erhålla medel för fler och bredare aktiviteter än vad som hittills skett.

Motionärerna yrkar att stora summor (för samtliga regioner rör det sig om cirka 10,5 miljoner kronor) ska tillställas OK-råden att disponera. Förutom den rent affärsmässiga utmaningen med att räkna hem den kraftigt ökade kostnaden för regionernas verksamhet, framträder flera andra utmaningar med förslaget. Ett sådant förfarande skulle medföra att varje OK-råd behöver genomföra fullständig redovisning, bokföring och revision. Stabens resurser är, som motionärerna också beskriver det, starkt begränsade och kan inte ansvara för OK-rådens affärer med medlemmarnas tillgångar. Vidare måste verksamhetsplanering, budget, kommunikationsplanering upprättas och genomföras av OK-råden, där användning och nyttjande av medlen ska specificeras. Den administrativa bördan på OK-råden skulle öka avsevärt. I de fall OK-råden på grund av 

oförutsedda händelser, till exempel sjukdom eller avhopp från uppdraget, inte skulle klara av att uppfylla grundläggande krav på redovisning och annan administration, blir risken överhängande att staben eller kvarvarande OK-rådsmedlemmar får ett betydande merarbete och ansvar. En överhängande risk är vidare att den ökade administrationen och kostnaderna för redovisning, bokföring och revision av medlens användning skulle äta upp en inte obetydlig del av medlen, utan att ge någon reell skillnad antalet aktiviteter eller dessas innehåll.

Sammanfattningsvis konstaterar styrelsen att det finns en stor potential och många goda idéer i regionerna. För att kunna genomföra dessa finns medel avsatta och hittills har de inte tagit slut. Skulle detta ske är styrelsen positiva till att skjuta till mer medel för en ökad medlemsnytta. Det ska dock fortsatt vara styrelsen som ansvarar för föreningens samlade medel och hur dessa distribueras utifrån dagens system centralt, där regionerna ansöker om verksamhetsmedel.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta att

Att        avslå motionen

Stämmans beslut

Föreningsstämman beslutade

Att avslå motionen