Motion - 2021 / 30

M 30. Elektronisk mobbing/diskriminering

Kategori
Demokrati
Motion

Syftet med motionen
Det är bra att valen görs digitalt för enkelhetens skull och det möjliggör att fler medlemmar kan delta i demokratin men en stor andel medlemmar saknar internet och exkluderas därmed från att delta i valen. Därför behöver valförfarandet ändras i vissa praktiska punkter.
Bakgrund
Alla personer är inte aktiva online av olika skäl, ett är den ökning av mobbing och trakasserier som sker via ex. sociala medier. Många arbetsgivare kollar också upp anställda och ser de att anställda delar politiska, religiösa och andra personliga uppfattningar kan det vara skäl för uppsägning eller minska chansen att bli anställd. Det och olika påhopp gör att människor lider av och undviker sociala medier för att slippa angripas av ”stalkers”. Andra skäl är att inte behöva vara uppkopplad och nåbar överallt, elektricitetsallergi, brist på kunskap om nya tekniker.
Tekniken behöver inte vara ”helt ny” utan datorer är numera inte som de var på 1990-talet, nu ska program- och mjukvaror uppdateras kontinuerligt, både vanliga datorer och surfplattor/smartphones blir annars snabbt inaktuella. Behöver man hjälp finns oftast inte instruktioner lätt tillgängligt på ett språk man behärskar utan man hänvisas till engelska hjälpsidor på nätet.
Dessutom är inte internet tillgängligt för alla, speciellt inte under pandemier då bibliotek stänger, och om man har eget är internetuppkopplingen för långsam om man inte har råd att installera fiberuppkoppling. De som har råd ”stjäl” uppkopplingshastighet från dem som bara har telefon-/ADSL-modem.
Av Sveriges befolkning på ca 10 miljoner beräknas 1 miljon vara utan internet och trots flera regeringars mål om ökad infrastruktur går bredbandsutbyggnaden väldigt långsamt.
Motionären tror att OK:s nära en miljon medlemmar består av en stor del av dessa utan internet, bl.a. medelåldern tyder på det.
Målsättning
Motionären vill öka förmågan och viljan för alla att delta i den demokratiska processen och inte exkludera grupper som har valt att vara offline eller har sämre förutsättningar för att vara online genom att möjligheten att kandidera inte ska kräva bild och e-postadress.
Däremot kan det underlätta och uppmuntras för att kommunikationen ska bli lättare om så många som möjligt har det. En bra motivering, bostadsort/kommun och ålder kan också spela in när det gäller att locka väljare men det är inget krav och/eller är inte så noggrant när det gäller genomförandet av valplattformen som foto är. Man kan tro att utseende inte spelar någon roll enligt styrdokumenten men tydligen spelar det större roll för
medlemmarna än vilka representanter som finns. Erfarenheter och annan kompetens borde väga tyngre men det framgår inte ens bland somliga kandidater utan det kan stå en formulering i stil med ”varit med ett tag och vill fortsätta”, ”besökt OKQ8” eller ”intresserad”. Utifrån väljarens perspektiv säger väl dessa formuleringar ingenting som gör att väljaren kan välja vem som bäst kan företräda medlemmarna på stämman?

Yrkande

Att bild och e-postadress är frivilligt för att kunna nomineras/kandidera till regionala uppdrag.
Att e-postadresser tillhandahålls av OK i anslutning till Mitt OK

Johan Björling, 1725636

Rönninge

Styrelsens utlåtande

U 30. Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Motionärerna lyfter en viktig fråga - den demokratiska processen inom OK ekonomisk förening. Vår organisation grundar sig på att alla ska ges samma möjligheter att deltaga i föreningsaktiviteterna och givetvis ha möjlighet att medverka i val.

Den digitaliseringsprocess som pågår i samhället startade redan innan Covid-19 pandemin även om det har gått betydligt snabbare nu när vi har svårt att mötas fysiskt. Den naturliga utvecklingen framåt gör att fler och fler kräver tillgång till Internet. De flesta årsstämmor har under 2020 skett digitalt och många har på så sätt fått lära nytt. Styrelsens uppfattning är att för de flesta medlemmar har det gått bra att lära sig detta. Ett bra bevis för det är årets Dialogträff.

Föreningslagen har bestämmelser om elektronisk kommunikation. Föreningsstämman har tidigare beslutat att kommunikation med förtroendevalda skulle kunna ske via e-post. Föreningen har därefter inrättat rutiner för att kunna leva upp till de krav lagen ställer vid elektronisk kommunikation. En förutsättning för kommunikation och för att de förtroendevalda ska kunna behandlas lika är att föreningen har tillgång till e-postadresser. Det finns inget officiellt register över e-postadresser och föreningen är således beroende av att få tillgång till korrekt e-postadress från den nominerade. Inhämtande sker lämpligen i samband med nomineringen. Av samma skäl har förtroendevaldas arbetsordning en reglering om att uppdatering och information om ändrad e-postadress ligger på den förtroendevalda.

Styrelsen anser att en informativ presentation av de kandidater som medlemmarna kan välja mellan är viktig för demokratin. Tillhandahållande av foto kan som en sista lösning ske genom att den nominerade postar ett foto och det skannas för publicering.

Att tillhandahålla e-postadresser till de personer som nomineras är en väg som är administrativt krånglig och inte särskilt praktiskt. Att kunna skicka frågor till de valbara kandidaterna stödjer den demokratiska processen.

OK ekonomisk förening förmedlar också mycket information digitalt, via Mitt OK, som våra valda medlemmar behöver ta del av regelbundet.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta 

Att                       avslå motionen

Stämmans beslut

Föreningsstämman beslutade

att avslå motionen.