Motion - 2021 / 23

M 23. Ändring av stadgeändringsparagrafen

Kategori
Demokrati
Motion

Bakgrund

Vi vill att OK ekonomisk förening ska ändra den nuvarande paragrafen § 14.1 Stadgeändring så att alla ändringar av stadgarna måste fattas av två på varandra följande föreningsstämmor. Ändringen av denna paragraf motiverades av att stadgeändringarna inte skulle ta så lång tid.

OK har numera också en föreningskod, “Verksamhetskod för OK ekonomisk förening” som ska göra det möjligt att snabbt och smidigt göra anpassningar och förbättringar i verksamheten utan att behöva ändra stadgarna vid varje tillfälle.

Med tanke på att vi nu har en verksamhetskod finns fog att återinföra formulering i § 14.1 som säkerställer att stadgeändringar enbart kan göras av två på varandra följande föreningsstämmor varav den ena kan vara en extrastämma.

Det absolut vanligaste i föreningar och organisationer är att stadgar ändras av två på varandra årsmöten eller föreningsstämmor. Detta för att inte en tillfällig majoritet kan ändra stadgarna i syfte att genomdriva förändringar som inte är väl förankrade i organisationen och dess medlemmar. En slags tröghetsförsäkring för att vidhålla en stabil organisation och motverka tillfälliga inspel från enstaka individer.

Stadgar ändras av och till under åren för alla föreningar och organisationer. Det är ett sätt att anpassa de regler som gäller till ändringar i samhället och aktuell lagstiftning men också för att styrelsen och medlemmar vill att ändringar ska ske i ett specifikt syfte.

I de nuvarande stadgarna för OK ekonomisk förening står:
§ 14.1 Stadgeändring
Beslut att ändra stadgarna fattas av föreningsstämman. Vid ändringar i OK:s stadgar gäller vad som anges i gällande lagstiftning för ekonomiska föreningar. Ett beslut om ändring av stadgarna ska genast anmälas för registrering i föreningsregistret. Beslutet får inte verkställas förrän registrering har skett.

I lagen för ekonomiska föreningar står följande angående ändring av stadgarna:
Lag (2018:672) om ekonomiska föreningar
3 kap. Föreningens stadga
4 § Ett beslut om ändring av stadgarna fattas av föreningsstämman.

Detta är vad som anges i lagtexten men anger inte vilket förfarande man ska använda vid stadgeändringar.

Stadgar är vad man i folkmun betraktar som “lagen” för aktuell förening eller organisation. Dessa fattas och ändras löpande av årsmöten, föreningsstämmor eller det högsta beslutande organet i aktuell förening eller organisation. Då föreningar och organisationer har ett mål att finnas under en överskådlig tid finns det inbyggt i systemet att inte ändra stadgarna alltför ofta och lättvindigt.

Det absolut vanligaste i föreningar och organisationer är att stadgar ändras av två på varandra årsmöten eller föreningsstämmor. Detta för att inte en tillfällig majoritet kan ändra stadgarna i syfte att genomdriva förändringar som inte är väl förankrade i organisationen och dess medlemmar. En slags tröghetsförsäkring för att vidhålla en stabil organisation och motverka tillfälliga inspel från enstaka individer.

OK ekonomisk förening är en praktfull juvel i den kooperativa rörelsen och förtjänar att man behandlar den och dess historia på ett respektfullt sätt. Att alltför lättvindigt kunna ändra stadgarna är inte ett värdigt sätt att vårda denna vår organisation på ett bra sätt.

Yrkande

Jag yrkar därför att styrelsen bereder en kommande ändring av stadgarna med mål att ändringsparagrafen lyder att alla ändringar av stadgarna måste fattas av två på varandra följande föreningsstämmor varav den ena kan vara en extrastämma.

Jonas Larsson, medlemsnummer 2 167 992
Peter Ankéus, medlemsnummer 04 527 310

Styrelsens utlåtande

U 23. Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Motionären föreslår att stadgarnas ska ändras på så sätt att det ska krävas beslut på två separata stämmor för att ändra stadgarna.

Nu stipuleras i stadgarna att ändring av dessa ska göras på ett sådant sätt som anges i lagen om ekonomiska föreningar. Möjligheten att genomföra stadgeändringar genom ett stämmobeslut fick aktiebolag, genom en lagändring, redan på 1970-talet. Lagstiftaren ansåg vid den senaste ändringen av föreningslagen att det, bland annat av konkurrensneutralitetsskäl får man anta, fanns skäl att införa samma regel för ekonomiska föreningar. Lagstiftaren konstaterade att det både är kostsamt och ineffektivt att inte kunna ta beslut om stadgeändring vid ett enda tillfälle, särskilt i större föreningar.

Lagen, som OK:s stadgar hänvisar till, har beaktat kravet på att det inte ska tas lätt på stadgeändringar genom att kräva olika grader av kvalificerad majoritet vid stadgeändringar, oftast tvåtredjedelsmajoritet, men stundtals trefjärdedels majoritet och i några fall en enig föreningsstämma (de närmare reglerna återfinns i föreningslagens sjätte kapitel).

Styrelsen anser att lagens, och därmed stadgarnas, bestämmelser är väl avvägda och att de garanterar både effektivitet och rättssäkerhet i stadgeändringsprocessen.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

Att                       avslå motionen.

Stämmans beslut

Föreningsstämman beslutade

att avslå motionen.  

 

83 röstberättigade röstade ja, 19 röstade nej, 4 röstade avstår och 8 deltog inte i beslutet.