Nära naturen med campervan
Traditionella husvagnar och husbilar i all ära, men det finns fler alternativ än så. En trend vi sett de senaste åren är att susa fram på vägarna i en campingbil, plåtis eller campervan – kärt barn har många namn. Benämningarna syftar på en enklare typ av husbil, ofta skåpbilar som byggts om och inretts med bekvämligheter för att fungera som små semesterbostäder.
Ett bekvämare alternativ till tältsemester
Ebba Carlén har nyligen gett sig in i camperlivet tillsammans med sin man Anders och sonen Bodi, 2.
– Vi provade att tälta förra sommaren och tyckte att det var jättemysigt, men ganska meckigt och stressigt, speciellt med en ettåring. Att ta upp och ner tält är halvkrångligt och inte helt bekvämt. Men vi tyckte ändå att det var härligt med det där friluftslivet, så det vi ville slippa var tältbiten, säger Ebba.
Så föddes drömmen om en bil att sova i. Det var vid en strand på Fårö som Ebba och Anders fick upp ögonen för just campervans. Där såg de andra familjer som semestrade med små barn. Barnen lekte i vattenbrynet, någon surfade, föräldrarna lagade mat och diskade medan barnen låg inne i bilen och myste. När det var dags att sova slapp de fixa och trixa med tält som skulle upp – det var bara att gå och lägga sig i bilen.
– Det tillfället gjorde att vi verkligen blev sugna, förklarar Ebba.
Kalle Anka-känsla med allt som behövs
Vanliga husbilar är oftast för stora för att få stå på vanliga parkeringsplatser, de behöver stå på riktiga campingplatser. Men med en campervan modell mindre finns möjligheten att stå lite var som helst. Det avgjorde saken för Ebba och Anders, som drömde om att kunna fricampa direkt vid stranden.
Efter att ha finkammat Blocket i ett par månader hittade de till slut sin campervan – en ombyggd skåpbil med gasdriven kokplatta för matlagning, en säng med inbyggt förvaringsutrymme, vägghylla och ett par lampor.
– Det är lite som en sån Kalle Anka-bil. Det är väldigt enkelt inrett men vi har allt vi behöver, säger Ebba. Och så vi kan förstås stanna till på campingplatser om vi vill ha det extra bekvämt, duscha eller använda en riktig toalett. Det kanske vi också kommer att göra, även om vi är mest sugna på att testa fricamping.
Inom Sveriges gränser är det oftast lätt att hitta natursköna platser att ställa sig på med bilen, tack vare allemansrätten, men se till att hålla koll på vad som gäller just där du befinner dig. För den som vill resa ut i Europa finns det appar att ladda ner som visar var det är tillåtet att fricampa.
Familjen Wallner Carlén har än så länge bara hunnit göra dagsutflykter med bilen.
– Vi vet ju faktiskt inte om vi gillar det, det får vi se. Och om Bodi gillar det! Men det känns som att det kommer bli jättemysigt, och det blir ett litet äventyr. Jag tänker att vi kommer komma ihåg det hela livet, säger Ebba.